Skip to main content

Rouwen doet ieder op zijn manier

Geen enkel rouwproces is hetzelfde. Rouw is een emotionele reactie op iets ingrijpends, en dit is voor iedereen anders. De manier waarop mensen rouwen kan dan ook heel verschillend zijn. Er zijn mensen die gelijk kunnen rouwen maar sommige stellen de rouw uit door zich druk bezig te houden met andere dingen. Signalen van rouw zijn o.a boosheid, verdriet, overmatig of niet eten, veel alcohol gebruik, heel veel sporten of heel veel werken. Er zijn ook mensen die zichzelf pijn doen om te kunnen voelen.

Alles is een vorm van vluchten als het ware voor de pijn die rouw met zich meebrengt. Alleen wordt het rouwen daarmee uitgesteld tot het vroeg of laat zich aandient in je leven, vaak reist het op de achtergrond met je mee en kost het je zoveel energie om het weg te stoppen dat je ervan opbrandt.  

Betekenis geven aan je verlies

Het belangrijkste is om te erkennen dat er verlies is en dat het gepaard gaat met rouw en deze vroeg of laat ook genomen dient te worden. Bij mij krijg je alle ruimte en tijd om je gevoelens de vrije loop te laten, jouw emoties horen bij jou en mogen er zijn. Juist door je rouw te doorvoelen kun je weer verder met je leven zoals dat nu is.

Het hervinden van houvast

Vanuit Rouwpunt richt ik me op jouw begeleiding bij het hervinden van houvast, het versterken van je autonomie en het zoeken naar nieuw toekomstperspectief. Ik ga samen met jou op zoek naar hoe je met je levend verlies kan omgaan, dit alles in jouw tempo en op jouw unieke manier. Je horizon wordt ermee verbreedt, het biedt je perspectief om vanuit je huidige situatie te leren wat er nog wel is en wat je wel nog kunt. 

Rouw is geen ziekte, maar een reactie op het verlies van iets of iemand waar je aan gehecht bent. De pijnlijke realiteit van verlies is dat je geconfronteerd wordt met wat er niet is maar wel gewenst is, zoals een goede gezondheid, familie, vrienden, relatie, kinderen, werk,  kortom met het leven en de dagelijkse dingen die voor jouw in jouw situatie niet vanzelfsprekend (meer) zijn.

Mijn aanpak is erop gericht om jou als totale persoon te zien. Je verhaal te horen en je te helpen hoe jij met je levend verlies kunt omgaan wanneer je dit niet alleen lukt. Ik ga uit van jou als mens in relatie met jezelf en je omgeving. Ik kijk daarbij zowel naar jouw verlies ervaringen, maar ook naar jouw verlangens, (familie)systeem, kindertijd, traumatische ervaring(en), (werk)relaties. Je bent meer dan alleen jouw verlieservaring, daarom vind ik het kijken naar alle aspecten van jouw leven belangrijk, vooral omdat verlies vaak impact heeft op je fysieke en/of mentale gezondheid en ook op je omgeving. Samen onderzoeken we hoe je jouw verlies een plaats te geven in jouw levensverhaal. 

Je kunt bij mij terecht voor advies, begeleiding en psychosociale ondersteuning bij rouw en verlies in de breedste zin van het woord.

Wanneer verlies je leven stil legt.

Zoek hulp. Ik leg je precies uit wat je van mij kunt verwachten. Wil je meer informatie of wil je een afspraak maken?

Ik ga graag met je in gesprek!

“Met je rustige, deskundige en warme benadering hielp je ons op zo’n krachtige manier. Je leerde ons hoe het naderend verlies samen aan te kijken, in het moment te blijven en hoe we alle mooie herinneringen konden koesteren. En ondanks het verdriet was er ook gelach, fysieke en emotioneel verbondenheid. Het was een intense belevenis die ik nooit zal vergeten en voor altijd  in mijn hart zal sluiten, daar waar mijn lief is heen gegaan.”

Pim